Jump to content
altipueri

v3.11 crashes with quick battles

Recommended Posts

Out of curiosity I decided to test the 3.12 patch and I too noticed that Priest is missing in QB just like User100 described. I have the base game + CW + MG (NO VP or BP). 

Edit: Tried to set US force type to armor and selected automatic purchase -> crash 

Edited by Edon

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Formations were missing in 3.11 to begin with, not the 3.12 patch. On the previous page at bottom I posted more information on the issue, missing US formation groups. Maybe a patch or something messed something up before 3.11 or 3.11 itself when they were creating 3.11 master install? Or just something before that.

Edited by user1000

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeap, and still having the same problem as others since v3.11 Full Installer...and now v3.12

Joe

Edited by JoMc67

Share this post


Link to post
Share on other sites

I did more tests. Not always but sometimes when computer picks automatically allied airborne infantry for a quick battle this time it doesn't crash, it loads the map fine but there is nothing there, no units at all are shown to play with. Human chosen manually seems to work for allied airborne but some formations may be missing. It's just the computer (auto) chosen with them.

 

Now I am afraid that not only armor but there is more allied units with missing formations.

 

Would someone please confirm and someone else who has the CM:BN 3.11 or 3.12 version and no mods, on Quick Battle when allied airborne infantry is set to auto pick for a battle there are no airborne forces on the map?

Edited by user1000

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here is the problem described above. Again it happens probably 1 or 2 times out of 5, and not always. I thought this problem was along the same line as the missing us armor formations problem. So I did not create a new thread.

Edited by user1000

Share this post


Link to post
Share on other sites

I did more tests. Not always but sometimes when computer picks automatically allied airborne infantry for a quick battle this time it doesn't crash, it loads the map fine but there is nothing there, no units at all are shown to play with. Human chosen manually seems to work for allied airborne but some formations may be missing. It's just the computer (auto) chosen with them.

 

Now I am afraid that not only armor but there is more allied units with missing formations.

 

Would someone please confirm and someone else who has the CM:BN 3.11 or 3.12 version and no mods, on Quick Battle when allied airborne infantry is set to auto pick for a battle there are no airborne forces on the map?

BF is working on a "hot fix" patch for those who have this problem as I do. Just so you know. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I bought Market Garden thinking it would solve the problem some how, but the problem is still there unfortunately.

Edited by user1000

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/4/2017 at 6:17 AM, user1000 said:

I can report that with all CMBN modules then updating to engine 4.0, the crashes have been fixed.

I think what fixed your problem was buying the vehicle pack maybe?

Has anyone tried if it crashes if you don't have the VP but upgrade to 4.0?

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Bulletpoint said:

I think what fixed your problem was buying the vehicle pack maybe?

Humm I'm confused, why are you assuming that @user1000 bought the vehicle pack?

3 hours ago, Bulletpoint said:

Has anyone tried if it crashes if you don't have the VP but upgrade to 4.0?

My assumption is that @user1000 has done just that, otherwise why would he say it is fixed?

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, IanL said:
15 hours ago, Bulletpoint said:

I think what fixed your problem was buying the vehicle pack maybe?

Humm I'm confused, why are you assuming that @user1000 bought the vehicle pack?

Because he said "with all CMBN modules", so I assumed that also included the vehicle pack. Also I think I read another post from him where he said he had bought the VP.

Just trying to find out if the 4.0 upgrade fixes the QB crashes on its own.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, Bulletpoint said:

I think what fixed your problem was buying the vehicle pack maybe?

Has anyone tried if it crashes if you don't have the VP but upgrade to 4.0?

@ Ian i did buy the vehicle pack which fixed the quick battle crashes for me, but i still did not see the m8 scott in quick battles. Then i updated to 4.0 which added the m8 scott back i guess and all is good. Totally true and good point bulletpoint, I do not know if 4.0 qb does not crash without vehicle pack.

Edited by user1000

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just trying tonight for the first time to play LAN with my son and get crashes every time I try to start a QB.  Obviously this hasn't yet been fixed after more than a year?  I am running CMBN/CW with 3.12, no Market Garden, no vehicle pack.  It crashes every time I try to allow auto purchase of units, US attack, German defend.  Even when picking units it crashes if I hit the 'suggestion' button, every time.  Anyone have any updated info?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Folks!

I'm a big fan of CMBN and have 3.11 with no extras. I have the same problem with crashes when armor is chosen for automatic selection for USA in a QB. Has a solution to this issue been found yet without having to spend money?

I realize there are later versions but I am hoping to get confirmation that certain specific steps will fix this problem.

Running on PC with Windows 7.

Many thanks for any help!

 

Edited by JeffPreston
Specify PC

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @JeffPreston welcome to the forum. It looks like purchasing the vehicle pack solves the issue what is not clear if a bug fix was made to 4.0 so that it works without the vehicle pack. I am unsure if there are plans to make any more fixes for 3.x of CMBS. There is one more patch 3.12 but from comments above that will not fix things for you.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK I had a look at the internal database and it looks like there was a fix put into 3.12 to address this. I see that @aleader's comment above seems to indicate that it did not fix the problem for him but it is possible that his issue is not the same. The description and the fix are specific to auto selecting US forces which matches your description. @JeffPreston I recommend that you install the 3.12 patch and see if it does address your issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for getting back to me so quickly. I installed 3.12 patch and the problem is the same - no change. Is buying more software (the 'vehicle pack') the only known solution at present?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dang. Sorry that did not work. I believe the answer to your question is yes buying the vehicle pack is the only known solution.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Great heavens! 

Thanks for the information Ian.

I wonder if the publisher is aware of this?

What an extraordinary situation! A product that sold (to me) for $55.00, which clearly contains a serious bug, seen by many and clearly shown to be capable of reproduction was not fixed and the only solution is to spend another $20.00?

I love the game and also have CMSF along with the original CM 1, 2 and 3 - I'm very disappointed to hear this is the only solution.

I'll write directly to the support department and see if anything can be done to help.

Thanks again!

Share this post


Link to post
Share on other sites

They are sort of aware - the bug was logged and believed to be fixed. Clearly you are still hitting it but everyone in dev thinks the bug is fixed. Contacting support is absolutely the right thing to do.

I am not sure if any more bug fixes are planned for the previous version of the game though but you can ask.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I got a tip off to come take a look at this thread, so here I am :D

If you experience a crash using a particular combo of QB settings in any Engine 3 version of CMBN then the solution is to not use that combo of settings.  I know, it sounds like the old joke "doctor it hurts when I do this" to which the doctor responds "then don't do that", but that really is the only answer here.  Sorry about that.

There's always lingering problems with every single software release ever put out by any company since the dawn of software.  It's simply impossible to provide indefinite support.  Otherwise we'd still be spending our time fixing bugs in CMBO, if it were even technically possible.  What v3.12 is now is what it will forever be.

Note that there is no special code for either the Vehicle Pack (v3.10 and v3.11) or the Battle Pack (v3.12).  Purchasing either of these simply provides you with a license key that unlocks the content specific to those releases.  Based on what people have said above, it appears that one of the US Vehicle Pack vehicles was improperly assigned to a "normal" Formation.  If you have the Vehicle Pack licensed then there's no problem, but if you don't then you're in a situation where the game gets confused and crashes.  Upgrade 4 apparently fixed the core problem and so the Vehicle Pack is not needed for those with using Engine 4.

Steve

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Steve:

>> Upgrade 4 apparently fixed the core problem and so the Vehicle Pack is not needed for those with using Engine 4.

Can you tell me if it is the case that the product 'CM Normandy - UPGRADE 4 (Windows)' will certainly fix this problem? 

If not, can you tell me if there is some other place I can look to find out if someone knows of a definitive answer to the question?

As you can imagine, it's disappointing to find that features shown in the demo of CMBN don't actually work when you decide to buy the product. Regardless, I am such a fan of the game that I would like to finally have a working version somehow.

- Jeff

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/5/2017 at 9:45 AM, JeffPreston said:

Hi Steve:

>> Upgrade 4 apparently fixed the core problem and so the Vehicle Pack is not needed for those with using Engine 4.

Can you tell me if it is the case that the product 'CM Normandy - UPGRADE 4 (Windows)' will certainly fix this problem? 

If not, can you tell me if there is some other place I can look to find out if someone knows of a definitive answer to the question?

The best resource is the people who have posted here since they are the ones actively trying to use it.  However, I unlicensed my copy and relicensed without the Vehicle Pack active.  I was able to select a QB with American Armor without crashing.  That is consistent with what the others have said.  I have a Mac but the Windows version uses the same code so all should be good.

Quote

As you can imagine, it's disappointing to find that features shown in the demo of CMBN don't actually work when you decide to buy the product. Regardless, I am such a fan of the game that I would like to finally have a working version somehow.

- Jeff

Nobody likes bugs, least of all us because patches are a real PITA and distraction for us.  Unfortunately, the complex inter-dependencies which allow people to pick and choose what they do and do not buy creates a lot of variables which are not easily tested for.  It's also the case that most of the CMBN customers still actively playing Engine 3 have the Vehicle Pack, so we got into a situation where it wasn't an overt boo-boo.  If this crashed for all Engine 3 users it probably would have been caught in testing and certainly would have been discovered within days of the patch release.

Unfortunately progress is rarely without bumps in the road!  Thanks for understanding and your support.

Steve

Share this post


Link to post
Share on other sites

×